Hva skaper rom i et bilde? Bilder er tross alt flate i virkeligheten, alikevell er det noe som gjør at hjernen vårs tolker bildet som tredimensjonalt. Hva er det som skal til? Vell, det skulle vi prøve å beskrive ut fra et bilde fra våre egne bildearkiv. Jeg valgte dette bildet. Det er flere romskapende elementer her. For det første er det skarphet vs uklarhet. Vi ser tydelig alle detaljene i det skitne glasset, alt fra de ekle klompene med aske og tabaskosaus til de klare refleksjonene nederst i glasset. I det andre glassset derimot er alt litt uklart. Dette gjør at hjernen våres tenker "åja, jeg kan se detaljene, det betyr at det er nærme" for sånn er det i den virkelige verden. Skrålinjer er også med å skape rom. Vi tenker på det mest som firkantet (litt rart egentlig, for hva er det i naturen som har rette vinkler?) så når vi ser noe som skrår innover tolker hjernen våres det som rom. Det er viktig å utnytte når en skal ta bilder der en vil skape rom.
Det neste elementet kan virke en smule selvsakt, men det at objekter blir mindre innover i bildet gjør at vi tolker det som rom. Forskjellen her mellom bilde og de egentlige glassene er at glassene er og vil alltid være akkuratt like store. På bilde er faktisk det ene glasset mindre. Fordi hjernen våres er som den er, tenker vi at glassene er like store, også på bilde. Da er den eneste forklaringen på størrelsesforskellen at det ene glasset er lengre vekke. Hjernen våres skaper en illusjon av rom for å forklare det den ser.
Den siste tingen som skaper rom i dette bildet er fargene. Det som er nærmest i bildet, altså det skitne glasset og Obama forsåvidt, er varme i fargene. Det rene vannglasset derimot er kaldt. Dette skaper romvirkning selv om det i den virkeligen ikke nødvenigvis ville bety rom. Det er i min mening bare en effekt som er med å bære illusjonen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar